Green to Colour project in Weert
Wat is de situatie?
De gemeente Weert kiest sinds 2016 heel bewust voor biodiversiteit in openbaar groen. Dit komt tot uiting in grote borders en verkeersgeleiders die aangeplant worden – met onder andere bloemrijke vaste planten en bijzondere bomen. Denk hierbij aan schitterende zuilvormige Oosterse platanen en Koningslindes.
Jonkers Hoveniers is betrokken bij het aanplanten van de bomen en de borders. Om meteen na het aanplanten te zorgen voor een prachtig straatbeeld, is er gekozen voor grote bomen. Jonkers Hoveniers heeft een driejarig onderhoudscontract afgesloten met de gemeente Weert voor zowel de vaste planten als de bomen. In deze periode is het bedrijf verantwoordelijk voor het welslagen van de beplanting en het ontzorgen van de gemeente.
Hoe hebben we geholpen?
Speciaal voor dit project is Jonkers Hoveniers een samenwerking aangegaan met TreeMania. Door het plaatsen van sensoren die bodemvocht meten, kan Jonkers Hoveniers van afstand uitlezen hoe bijvoorbeeld de vochttoestand in de grond is.
De gegevens die de sensoren meten, kunnen niet alleen door Jonkers hoveniers worden uitgelezen. Ook de gemeente Weert heeft toegang tot het dashboard. Op deze manier laat Jonkers Hoveniers op een transparante manier zien hoe zij vormgeven aan het onderhoud van de bomen.
De resultaten
Wij geloven in circulair beheer, dus eigenlijk kunnen we nooit écht spreken van een eindresultaat. Het proces van groenbeheer gaat altijd door.
Desalniettemin kunnen we de volgende resultaten noteren:
- Er zijn sinds het gebruik van onze vochtsensoren en ons dashboard geen bomen uitgevallen;
- Misschien iets specifieker: het moment van watergeven kan nauwkeuriger worden bepaald, waardoor het onderhoud van de bomen efficiënter gebeurt dan voorheen.De communicatie en transparantie tussen de beheerder (Jonkers Hoveniers) en de gemeente Weert zijn bevorderd door het dashboard.
Wat vindt de klant van de samenwerking?
Jos Jonkers, eigenaar van Jonkers Hoveniers:
“De sensoren bij de bomen helpen ons nog beter te bepalen wanneer de bomen water nodig hebben. Dat zorgt ervoor dat wij de watergift nauwkeuriger kunnen bepalen, waardoor er geen bomen zijn uitgevallen en wij ons werk efficiënter kunnen uitvoeren”.