TreeMania

Internet of Things in de groensector: boomverzorging 2.0

Hittestress, droogte en regenwateroverlast. Allemaal termen passend bij deze tijd van veranderende klimaatomstandigheden. Vooral in de stad is dit merkbaar. Uit onderzoek blijkt dat meer groen in de stad zorgt voor onder andere verkoeling. Veel gemeentes hebben “de groene stad” hoog op de agenda staan. Het aanplanten van grote aantallen bomen is het gevolg.


Bomen hebben het niet makkelijk in de bebouwde omgeving. Een goed plan rondom het planten van bomen is dan ook belangrijk. Want hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat jonge bomen niet uitvallen door de droogte? Welke kansen biedt Internet of Things (IoT) om onze bomen te helpen?


Stelt u zich eens voor dat bomen rechtstreeks met u kunnen ‘praten’ en kunnen vertellen wat ze écht nodig hebben. Een mooie voorstelling toch? Door een sensor bij de wortels van een boom te plaatsen, kunnen we informatie over die boom verzamelen. Goed, het is nog niet letterlijk praten. Maar het komt bijzonder dicht in de buurt.

De perfecte hoeveelheid water

Onze oplossing bestaat uit een gekalibreerde vochtsensor, die onzichtbaar bij de boom wordt geplaatst. Op het online dashboard ziet de boomverzorger een kaart met alle sensorposities en de huidige stand van zaken. Is de bodem bijvoorbeeld te droog? Dan ziet hij een oranje of rode boom op de kaart. In één overzicht weet de boomverzorger waar en wanneer water moet worden gegeven. Niet teveel, niet te weinig: zo wordt er alleen water gegeven als het écht nodig is.

Vochtbehoefte voorspellen

Het inzetten van voorspellende software is een andere interessante oplossing. Een voorbeeld hiervan is onze bodemvocht voorspeller. De software combineert allerlei factoren die invloed uitoefenen op de vochtontwikkeling van de bodem waar de boom staat. Naast de vochtmetingen nemen we ook de lokale weerdata mee om tot een nauwkeurige, real-time voorspelling van de vochtbehoefte van de boom te komen. Met deze oplossing weet de boomverzorger precies waar de aandacht naar uit moet gaan.

FITBIT voor bomen

Het Internet of Things kan niet het weer beïnvloeden of ongedierte weghouden. Wat het wél kan doen, is het effect van deze externe invloeden matigen. Denk daarbij aan sensoren die de vochtigheidsgraad, temperatuur, nutriënten, zuurgraad en zuurstofgehalte van de bodem meten.

Door Internet of Things te gebruiken kan de boomverzorger op ieder gewenst moment inzien wat de staat van de grond en de boom is en indien nodig bijsturen om ervoor te zorgen dat de meest gezonde situatie voor zijn bomen ontstaat. Met als gevolg: economische, ecologische én sociale winst.

Veranderende rollen als gevolg van IoT

Dankzij bovengenoemde innovaties verandert de rol van de boomverzorger. Waar hij vroeger letterlijk met zijn laarzen in de modder stond, is hij nu vrij om vanaf iedere plek, via smartphone, laptop of tablet, de huidige stand van zaken van zijn bomen te bekijken. Thuis, op kantoor, of onderweg.

De mogelijkheden voor automatisering en het slimmer maken van groenbeheer zijn eindeloos; de besparingen die het zal opleveren zo mogelijk nog groter.

Marcel Steegh.
TreeManiak